« Vissza a bejegyzésekhez

Megmutatjuk milyen eszközök használatával építjük fel partnereink SEO stratégiáját, hogyan mérjük és optimalizáljuk a teljesítményünket, milyen eszközök lehetnek a segítségedre, ha magad akarod elvégezni ezt a feladatot.


26+2 pontos technikai SEO checklistánk

A következőkben bemutatjuk milyen eszközöket tartunk létfontosságúnak az eredményes SEO eléréséhez. Amennyiben saját magad akarod sikerre vinni a honlapod SEO stratégiáját, különösen fontos, hogy szakértője legyél ezeknek az eszközöknek! Rajtunk nem fog múlni, mi összefoglaljuk most neked a lényeget:

"seo tools"

TECHNIKAI SEO ESZKÖZÖK

  1. Elengedhetetlen hogy beállítsuk a Google Analytics-et az optimalizálandó honlapunkon. Ezen eszköz nélkül csak nagyon körülményesen tudnánk honlapunk SEO adatait, forgalmát vagy megtérülési mutatóit megmérni. Célszerű a Ahrefs szolgáltatás használata is, hogy kideríthessük milyen helyezést ért el site-unk a kulcsszavak vagy akár a link építés terén. Jó ha napi kapcsolatba kerülünk még a következő szolgáltatásokkal is: OpensiteExplorer, MajesticSEO vagy a Semrush.

  2. WordPress-et használsz? Mindenképpen próbáld ki a Yoast SEO Plugin-t. Rendkívüli módon meg fogja könnyíteni az életedet, és lehetővé teszi hogy alapból egy csomó már kipróbált SEO módszert alkalmazz egy helyen.

  3. Mindig ellenőrizd az oldalad a Google Search Console segítségével! Ez egy ingyenes eszköz, és nagy hasznodra fog válni amikor az oldalad indexelési állapotát, kereső kifejezéseit illetve egyéb barangolási hibáit próbálod majd kijavítani. Az alábbi linken egy szerintünk rendkívül hasznos leírás található a témában: Bevezető a Google Search Console világába.

  4. Növeld a weboldalad válaszidejét és sebességét. A felmérés során használhatod a Google PageSpeed Insights alkalmazást. Mindenképpen törekedj arra hogy 80 feletti pontszámot érjen el az oldalad. Léteznek olyan ingyenes WordPress Plugin-ok: Better Delete Revision, WP Smush vagy W3 Total Cache esetleg WP Super Cache amelyek szintén a segítségedre lehetnek.

  5. Futtasd le a Google Mobile-Friendly Tesztet. Nagyon fontos, hogy az oldalad kiváló élményt nyújtson minden elérhető platformon és eszközön. Ez különösen megszívlelendő amióta a Google’s algoritmus előnybe részesíti a mobil barát oldalakat.

KULCSSZÓ KERESŐ FOLYAMAT

  1. Határozd meg az ideális vásárló típusodat (Buyer Persona). Próbáld a vevőid helyébe képzelni magad, ez az első kezdő lépés a helyes kulcsszavak meghatározásához. Fontos megértened, hogy a leendő megrendelőid, nem az oldaladat fogják keresni, hanem valamilyen problémájuk megoldásához szükséges értékes információ után fognak kutatni. Az ideális vásárló típusod meghatározásához nagy segítségedre lehet ha tudod, hogy az legjobb ügyfeleid milyen kereső szavakkal jutottak el a honlapodra. Erre a folyamatra egy későbbi alkalommal majd még külön kitérünk.

  2. Kulcsszó Stratégia kialakítása során célszerű a versenytársaid által kevésbé használatos, kifelejtett vagy kicsit hosszabb kifejezésekre koncentrálni, és a tartalmaidat egy komplett kulcsszó portfólió köré szervezni, ahelyett hogy egy darab kizárólagos keresőkifejezést domborítanál ki.

  3. Legyél kreatív a kulcsszó ötletekkel, használj szinonímákat, akár a Wikipedia segítségével vagy generálj hosszú kulcsszavakat (lásd long tail SEO később) Google Autocomplete segítségével illetve fedezz fel még érintetlen kulcsszó kifejezéseket és témákat a Quora-val.

  4. Ha végeztél a kutató munkával, szűkítsd le a megtalált kulcs szavaidat, kifejezéseidet a Keyword Everywhere Extension vagy Google Keyword Planner használatával. Fontos hogy a CPC adatok alapján hajtsd végre a szűkítést, és csak a kevésbé effektív kifejezésektől szabadulj meg.

  5. A cél kulcsszavak kiválasztásához menj végig a kulcsszó listádon és figyeld meg milyen találatokat dob fel a Google első oldala rájuk. Figyeld meg, hogy találsz-e jól megszerkesztett magas minőségű tartalommal rendelkező oldalakat. Majd a például a MOZ SEO Toolbar eszköz segítségével, vizsgáld meg a versenytársaid linkjeit. Azokat a kulcsszavakat amelyekért nagy a verseny első körben enged el, koncentrálj inkább azokra ahol kisebb a tolongás, és nagyobb eséllyel törhetsz az élre. Legyenek ezek a kulcsszavak a tartalmaid középpontjában.

RANGSOR SEO CHECKLISTA

Long tail SEO, avagy a hosszú kereső kifejezések művészete a kereső optimalizálásnak az az ága, amelyik az összetett, több szóból álló kulcsszavakkal foglalkozik. Erre kifejlesztésére azért volt szükség, mert a SEO szakértők megfigyelték, hogy a legfontosabb kulcsszavak, amelyeket a weblapok domain nevébe is bele szoktak írni a keresőkből érkező látogatók nagyon kis részét képesek a weblapra csalogatni. Léteznek Long Tail SEO eszközök, amelyek általában kulcsszó ajánló eszközök, és általában a magyar nyelv esetében nem igazán működnek. Ilyen eszköz például a Fuzzy SEO Booster nevű Wordpress plugin. A Long Tail SEO azonban nem csak az eddigi rákeresési statisztikák kihasználásával foglalkozik, hanem céljának tekinti az eddig még nem tanulmányozott kulcsszavakra való optimalizálást, ugyanis a SEO szakértők megfigyelték, hogy a napi internetes keresések jelentős része még a Google számára is újdonság. A Long Tail SEO legfontosabb eleme a szövegírás, hátránya, hogy a hosszú szöveg következtében csökken a relevancia és megnövekszik a lepattanó látogatók száma, előnye, hogy rövid időn belül jelentősen növeli a látogatottságot. A Long Tail SEO nagyon hasznos abban az időszakban, amikor weblapunk a Sandbox effektus miatt nem kerülhet jó pozícióba a fontos kulcsszavakra.

  1. Válasz ki oldalanként egy kulcsszót/kereső kifejezést.

  2. Írj olyan címet az oldalhoz amit imádnak a kereső motorok. Minden honlapodon található oldal ideálisan saját címmel (title taggel) kellene hogy rendelkezzen, lehetőleg valami releváns kulcsót tartalmazva. Természetesen szerepelhetnek olyan egyéb jelzők is mint “Legjobb” vagy az aktuális év pl. 2020, hogy jobban érvényesülhess a Long Tail SEO kereséseknél. Viszont a címeket próbáld 55 karakter alatt tartani, különben le lesznek vágva a keresés eredményekben.

  3. Figyelj az URL-ekre! Használj rövid kereső kifejezést tartalmazó url-eket például www.domainneved.hu/kulcsszavad, és kerüld a számokat tartalmazó web link-ekekt mint pl: www.domainneved.hu/oldal=32312. Inkább kötőjeleket használj az url-ekben aláhúzás helyett:

    • HELYES: www.domainneved.hu/kulcs-szavad
    • ROSSZ: www.domainneved.hu/kulcs_szavad.
  4. Használd a meta leírókat és írd le miért jobb a te terméked a konkurenciánál, de ne feledd maradj 160 karakter alatt különben a Google levághatja a mondandód végét.

  5. Optimalizáld az oldaladat a Google Image Search szerint is. Csinálj például a Canva-val képeket és add meg az alt mezőket a feltöltésnél.

  6. Csökkentheted a vissza pattanó felhasználóid számát azzal, hogy a kulcs szavaid benne vannak a cikked első 100 szavában.

  7. Használj heading tageket, szerepeljenek a kulcs szavaid H2 vagy H3 tagekben is.

  8. A tartalmadban legyenek kimenő linkek. Cikkenként javaslok legalább 2 Google által “becsült” oldalra mutató linket (egy kedvelt blog vagy híroldal stb.)

  9. Használj belső linkeket! tartalmanként használj 2-3 korábbi cikkre vagy más honlapodon található tartalomra mutató linket amikor új tartalmat közölsz.

  10. Próbálj meg hosszabb tartalmakat közzé tenni. A minimális elfogadható tartalomhosszúság kb. 300 szó, de ahhoz hogy a kulcs szavaid tényleg versenyképesek legyenek ideálisan 1500 szóra lesz szükséged.

  11. Használj megosztásra ösztönző gombokat, amelyek elérhető jól látható helyen legyenek. Ajánljuk például a DiggDigg WordPress plugin használatát.

  12. Ellenőrizz mindig mindent legalább kétszer amint aktiváltad a változtatásaidat! Erre alkalmas lehet akármelyik SEO Audit Tool.

LINK ÉPÍTÉS

  1. A linképítési stratégia kidolgozásánál, fontos figyelembe venni, hogy a tartalmadra mutató linkek különböző képpen lesznek kezelve. Olyan magas besorolású minőségi tartalommal rendelkező oldalról célszerű rád mutató linkeket szerezni, amelyek lehetőleg a te szakterületeden működnek. Ezeket a linkeket olyan jó minőségű tartalmakkal, vagy cikkekel fogod tudni kiérdemelni amire megéri nekik linket felrakni.

  2. Analizáld a versenytársaidra mutató linkeket illetve ezek Google kereső rangsorban betöltött pozícióját valamint az oldaluk forgalmát. Ez a legegyszerűbb módja annak, hogy inspirációt és ötleteket meríts. MOZ SEO Toolbar egy nagyon hasznos eszköz lehet számodra is. Koncentrálj a külső forrásból beérkező forgalomra. Használhatod esetleg a Ahrefs applikációt, Majestic SEO vagy a SimilarWeb oldalakat is.

  3. A fenti eszközök segítségével találj olyan magas autoritással (Google által magasan jegyzett, releváns tartalommal) rendelkező weboldalakat, akik esetleg hajlandóak egy-egy tartalmadat leközölni. Ne csüggedj ha nem sikerül :), körübelül 5%-os válaszaránnyal számolhatsz ezen hideg listás megkeresések során. Nézz körül még linkek tartalmakat és témákat témakörben a Mention vagy Buzzsumo segítségével.

  4. Végezetül készíts olyan tartalmakat, amelyek mágnesként vonzzák a linkeket és megosztásokat a social platformokon.

Bonusz Tip #1: használd ki a magas autoritással rendelkező weboldalak előnyeit és fogadj be elismert platformokról YouTube, Slideshare, Udemy, Quora stb. tartalmakat az oldaladra, vagy tegyél fel tartalmakat ezekre a platformokra, hogy növeld az oldaladra befutó forgalmat.

Bonusz Tip #2: Helyi SEO. Ha van egy boltod vagy telephelyed, használd ki! A következő cikkünkben megmutatjuk hogyan törhetsz a lokális keresések élére!