« Vissza a bejegyzésekhez

Mi az a szegmentáció? Miért fontos része a marketing feladatainkak? Hogyan határozzuk meg a termékeink vagy szolgáltatásaink célcsoportjait? Milyen előnyünk származhat belőle, ha nem hanyagoljuk el ezen feladatainkat?


Tudod, hogy kinek hírdetsz? – A piacod szegmensekre osztása, és ennek fontossága

A vevőink kategorizálása szegmensekre osztása, sok esetben triviálisnak tűnő feladat, hiszen az, hogy egy adott vállalkozás termékeinek ki is a célcsoportja, sokszor könnyen meghatározható. Az is előfordulhat hogy az adott termék nem is célcsoporthoz, hanem inkább alkalomhoz illő, legyen szó partikellékekről, vagy virágárusok termékeiről, melyek alkalmanként vásárolunk amikor szeretteinkre, barátainkra gondolunk.

Tudni kell viszont, hogy ezek speciális esetek, valamint hogy a vállalkozások nagy része nem képes komoly sikerre, ha minden potenciális célcsoporttal kapcsolatban ugyanazt a marketing stratégiát használja. A jó horgász is több fajta csalit használ! Gondoljunk csak arra, hogy egy reklám amit mi esetleg viccesnek, vagy érdekfeszítőnek találunk, nem feltétlen éri el szüleink, vagy gyermekeink ingerküszöbét, ezért is fontos a potenciális piacunkat szegmensekre osztani.

"CEO"

Mi is az a piaci szegmens ?

Egy piaci szegmens azon vásárlóink/ügyfeleink csoportja, melyeknek hasonló érdekeik vagy vágyaik vannak a termékünkkel, vagy szolgáltatásunkkal kapcsolatban, legyen az épp alacsony ár, vagy akár könnyebb elérhetőség.

Fontos megjegyezni, hogy egy adott piaci szegmens tagjai lehetnek eltérő életkorúak, neműek vagy érdeklődési körűek, egészen addig amíg a termékkel kapcsolatban hasonló vagy azonos érdekekkel rendelkeznek. Egy adott szegmensben lévő csoportba tartozhatnak azok akiknek: földrajzi helyzetük (például: település, megye); demográfiai adataik (például: életkoruk, bőrszínük, pénzügyi helyzetük); motivációjuk, belső értékredjük; vagy éppen viselkedésük megegyező, az összes feltétel egyezésének igénye nélkül.

Miért fontos a piacunk szegmentálása?

Amellett, hogy részletesebb elképzelésünk lesz vásárlóinkról, és igényeikről, mint azt fennt említettük, nem biztos hogy minden vevő ugyanabban a marketing kampányban, vagy reklámban érdekelt. Ha a hasonló elvárású vásárlókat egy csoportba helyezzük, effektívebb, és személyesebb lehet ezek elérése, megnövelve a vásárlásuk esélyét.

A szegmentáció egyikalapja lehet a hirdetési médium kiválasztása is. Bár az internet gyorsuló világában egyre kevésbé relevánsak, mégis érdemes elgondolkodni, hogy bizonyos vásálókat eredményesebben éerhetünk el magazinokkal, rádión, vagy televíziós reklámokon keresztül.

Egyesek úgy gondolják, hogy ők pontosan ismerik vásárlóikat, ezért a szegmentációra nincs szükség, vagy az már évekkel ezelőtt megtörtént (fejben megvan), ugyanakkor nyilvánvaló tény, hogy az emberek ízlése idővel változik, lehetséges hogy a termékünk már a régi csoportokat nem vonzza, vagy egyszerűen “kinőttek” belőle, és az előző vásárlókat pótló friss generációt már nem tudjuk hatákonyan elérni.

Hogyan kezdjünk neki a szegmentációnak?

Végezzünk el egy próba szegmentációt, eljátszva a gondolattal, hogy munkaruhákat árusítunk Komárom-Esztergom megyében!

"CEO"

A legnagyobb szegmens a megyében talán az ipari parkok gyárait foglalja magába, ám fontos megjegyezni, hogy nem minden létesítménynek lesznek ugyanazok az igényei ezért nem vehetjük az összes ipari parkban fellelhető szereplőt egy szegmensbe hiszen lehet hogy esetenként más terméket, vagy máshogy kell majd hírdetnünk. Vegyük például AGC vállalatot, itt szükség lehet speciális vágásvédő felszerelésre az üvegből kifolyólag, lehet hogy a Bridgestonenak, vagy a Hankooknak erre nem lesz szüksége, így az AGC és bármelyik másik gyár amennyiben van sepeciális igénye, alszegmens lesz a gyárak között.

Munkaruhára nem csak ipari körülmények között lehet szükség. Ott vannak a hobbikertészek is például, és bár ez a piac még kevésbé lesz homogén de arányaiban nem fog feltétlenül kevesebb személyt magába foglalni megyei szinten. Az is feltételezhető hogy a gyáraktól eltérő igények jelentkeznek majd ennél a szegmensnél, például nagyobb jelentőssége lesz a kényelemnek, vagy akár a színeknek.

Munkaruhára vagy egyéb védőfelszerelésre szüksége lehet az egészségügyi dolgozóknak is, egy feltételezett szempont, hogy legyen könnyen mosható/fertőtleníthető.

A teljesség igénye nélkül azt gondolom jól érzékelhető a fentiekből a szegmentációs folyamat technikája, de fontos megjegyezni, hogy most csak pár szegmenst említettünk különféle igények és elvárások alapján. A különböző csoportoknak más elvárásai, vagy elképzelései lesznek, így valószínűtlen, hogy gazdaságosan érjük el ugyanazzal a marketing stratégiával a gyárakat, a hobbikertészeket és az egészségügyi dolgozókat.

A saját piacunk szegmentálása során akkor jártunk el helyesen, ha a fennti példánknál használt kritériumokhoz hasonló vezérlő elvek szerint képesek vagyunk a vásárlóinkat kisebb-nagyobb csoportokra osztani, azok hasnonlóságai alapján. Amennyiben ezzel végeztünk, már csak az van hátra, hogy meghatározzuk a cég számára legvonzóbb szegmenseket.

Egy szegmenssel kapcsolatos “vonzó” tényező lehet:

  1. Hogy könnyen elérhető
  2. Hogy nagy valószínűséggel porfitálhat rajta a vállalkozás
  3. Hogy nagy eséllyel az adott szegmens a jövőben gyarapodni fog
  4. De akár az is, hogy külömbözik a többi szegmenstől

Összefoglalva, amellett, hogy a szegmentáció során jobban megismerhetjük vásárlóinkat, személyreszabottabb hírdetéseket készíthetünk számukra, és marketingünk is effektívebb lesz, a szegmentálás remek gyakorlat kezdőknek a marketing világában, amely bár sok adatgyűjtést és keresgélést kíván, könnyen kifizetődő lehet.

"CEO"