« Vissza a bejegyzésekhez

Miről maradok le, ha nem használom a Facebook adta lehetőségeket úgy mint a versenytársaim?


Sokszor halljuk ezt a kérdést megrendelőinktől magunk is: “Miért jó nekem ha a Facebookon hirdetek?”.

Mielőtt kitérnénk erre a kérdésre vizsgáljuk meg, hogyan is lehetett a Facebook egy egyszerű egyetemi projektből ilyen sikeres.

Evolúciós háttér


"change"

A technológiai forradalom sokkal gyorsabban játszódott le az utólsó 100-150 évben mint bármilyen más fejlődés az emberiség történelmében. A hosszú évszázadokon, évezredeken keresztül kialakult kommunikációs formák evolúciós mértékekben mérve szinte egy pillanat alatt semmisültek meg, és hatalmas cunamiként zúdultak ránk a különböző digitálist tartalmak. Ezzel a fejlődéssel mentálisan lépést tartani komoly kihívás.

Gondoljunk csak bele nagyapáink idejében egy faluban még voltak olyan kommunikációs csatornák ahol az emberek organikus módon beszéltek egymással vagy éppen egymásról (kocsma, fonó, stb.).

Ilyen módon az alapvető szükségletünket, hogy tudjuk mikor mi történt szeretteinkkel vagy éppen ellenségeinkkel, sikeresen elégítette ki ez a környezet.

Ezek az évszázadokon keresztül jól működő fórumok a XX. század végére (főként az elvárosodás miatt) szinte teljesen megszűntek, vagy erősen vissza estek. Az evolúciós igény azonban, hogy tudjuk mi történik “szomszédjainkkal” nem képes az egyik pillanatról a másikra nyomtalanul elmúlni. Ezek a folyamatok évezredeken keresztül épültek be a kultúránkba, és feltehetőleg még évszázadokig ott is maradnak. Éppen ezekre a mélyen gyökerező emberi ösztönökre, szükségletekre épít rendkívül tudatosan a Facebook, amikor a virtuális térben próbálja kielégíteni ezeket.

Rengeteg energia valamint pszichológusokkal és egyéb viselkedés kutatókkal támogatott tudatos fejlesztés és tesztelés eredménye az, amit ma Facebook ként ismerünk. Az alkalmazott színektől kezdve, a formákon át, minden tudatosan arra felhasználói élményre van kihegyezve, hogy lehetőleg minél több képernyő időt töltsenek el a modernkor emberei ebben a virtuális térben.

"zucked"

A fent leírtak alapján akkor a Facebook egy manipulatív megvetendő dolog lenne?

Nos ezt döntse el mindenki maga. Az biztos, hogy mostanára egy több milliós felhasználói bázissal büszkélkedő kiforrott ipari gépezetté nőtte ki magát, ahol kőkeményen az adatainkkal, vásárlási és böngészési szokásainkkal fizetünk a Facebook mindennapos használatáért. (Érdemes ebben a témában átböngészni az alábbi cikket.)

Természetesen lehet ezért és egyébb más dolgokért is nem szeretni, de komoly hiba lenne ha mint marketing platformot ignorálnánk. Hiszen a legtöbb vállalkozás – és így a mi konkurenciánk is! – feltehetőleg ebben a pillanatban is gőzerővel használja ezt a platformot. Hogy mire? Legfőképpen további ügyfél szerzésre!

Ügyfelek

2020-ra havi szinten az aktív Facebook felhasználók száma megközelítette a 2.5 miliárdot. Ami talán még ennél is megdöbbentőbb, hogy napi szinten több mint 1.6 milliárd embertársunk használja rendszeresen ezt a szolgáltatást, átlagosan napi 58.5 percet töltve ezen a platformon.

Nem meglepő ezek után, hogy az Egyesült Államokban a piaci szereplők 86%-a rendszeresen ad fel Facebook hirdetéseket, hiszen ekkora “képernyő időt” ilyen kedvező áron nem kap máshol.

Ha Ön sem akar lemaradni javasoljuk olvassa el a következő cikkünket ahol megtudhatja, miben különbözik a Facebook hirdetés más organikus hirdetési módszerektől.

money